Lithells sylta

Allt har sin start 1964 då Leif Johansson, grundare av Charkdelikatesser, började sälja varor till butikerna runt Eksjö i Småland.

Distrikten utvidgades och i Halmstad träffade han charkuteristen Bengt Eliasson och tillsammans skapade de det i dag välkända varumärket Charkdelikatessen som under många år försett Sverige med småländsk husman. Sedan 2021 är deras anrika sylta en del av Lithells. 

 

Har du koll på din sylta?

I Akademiens Ordbok får vi veta att sylta är en "kall mat­rätt som tillagats av fin­hackat kött av mindre värde­fulla delar som pressas, geléas eller dyligt; vanligen av nöt, gris eller lamm".

Det är med andra ord kött som kokas i en lag av salt, kryddor och grönsaker. Därefter delas köttet i mindre bitar, mals och läggs tillbaks i spadet där det får stelna. Det är viktigt att du får med både svål och bindväv i koket för att syltan skall gelea sig när den kallat.

 

Lithells sylta

Lithells erbjuder två olika syltor: kalvsylta och småländsk sylta med kalvkött. 

 

Hur äter man sylta?

Sylta äts kall, antingen tunt skivad som smörgåspålägg eller i lite tjockare skivor till middag. För dig som aldrig testat sylta vill vi tipsa om att servera den tillsammans med kokt potatis och inlagda rödbetor eller tillsammans med en rödbetssallad. Syltan är extra populär under jul- och påskhelgen och har en given plats på det klassiska buffébordet under dessa högtider.