Blodpuddingspytt

4-6 portioner

Ingredienser

2 paket Lithells blodpudding original, á 500g
300g rökt sidfläsk
2 röda äpplen, syrlig sort
2 gula lökar
smör att steka i

Rårörda lingon

2 dl frysta lingon
0,5 dl socker

Grönkålsallad

200g grönkål
saften från 1/2 citron
0,5 msk olivolja
salt och peppar

Tillagning

1. Börja med rårörda lingonen, rör ihop dem med socker och ställ åt sidan. Rör om lite då och då så att sockret löser sig under tiden du lagar pytten.

2. Riv grönkålen i mindre bitar, ta bort de grövre stjälkarna. Masserar grönkålen ordentligt med pressad citron, olivolja och salt tills den mjuknat. Lägg i en serveringsskål.

3. Sen är det dags för pytten. Tärna sidfläsk och blodpudding i tärningsstora kuber. Tvätta äpplena, låt gärna skalet vara kvar, och skala löken. Skär äpple och lök i klyftor som du sedan delar i lite större bitar.

4. Stek sidfläsket i lite smör i en stor stekpanna. När det fått en knaprig yta, vänd ner blodpuddingen och fortsätt att steka tillsammans tills blodpuddingen är genomstekt.

5. Stek löken i smör på medelvärme i en separat stekpanna, den ska bli mjuk men inte få färg. Tillsätt äpplena, låt steka så de precis mjuknar. Tillsätt lök- och äppelblandningen till blodpuddingen och sidfläsket. Rör om försiktigt så allt blandar sig.

Servering

Servera pytten med rårörda lingon och grönkålsallad.

Tips: har du vit- eller rödkål hemma passar det lika bra som sallad till pytten. Det går också fint att toppa pytten med persilja.