Blodpuddingspytt

Ingredienser
2 pkt Blodpudding 500g
300 g rökt sidfläsk
2 röda äpplen, syrlig sort
2 gula lökar
smör att steka i
Rårörda lingon
2 dl frysta lingon
1/2 dl socker
Grönkålsallad
200 g grönkål
1/2 pressad citron
1/2 msk olivolja
salt och peppar
Tillagning
- Börja med rårörda lingonen, rör ihop dem med socker och ställ åt sidan. Rör om lite då och då så att sockret löser sig under tiden du lagar pytten.
- Riv grönkålen i mindre bitar, ta bort de grövre stjälkarna. Masserar grönkålen ordentligt med pressad citron, olivolja och salt tills den mjuknat. Lägg i en serveringsskål.
- Sen är det dags för pytten. Tärna sidfläsk och blodpudding i tärningsstora kuber. Tvätta äpplena, låt gärna skalet vara kvar, och skala löken. Skär äpple och lök i klyftor som du sedan delar i lite större bitar.
- Stek sidfläsket i lite smör i en stor stekpanna. När det fått en knaprig yta, vänd ner blodpuddingen och fortsätt att steka tillsammans tills blodpuddingen är genomstekt.
- Stek löken i smör på medelvärme i en separat stekpanna, den ska bli mjuk men inte få färg. Tillsätt äpplena, låt steka så de precis mjuknar. Tillsätt lök- och äppelblandningen till blodpuddingen och sidfläsket. Rör om försiktigt så allt blandar sig.
- Servera pytten med rårörda lingon och grönkålsallad.
- Tips: har du vit- eller rödkål hemma passar det lika bra som sallad till pytten. Det går också fint att toppa pytten med persilja.