Lithells korv

Lithells är Sveriges äldsta korvvarumärke, och faktisk så är vår varmkorv också Sveriges mest sålda varmkorv. Vi älskar att ni älskar god korv gjord enligt gammal tradition lika mycket som vi!

 

Med passion för tradition

Vi är många som älskar korv och den har en given plats i våra hjärtan. Den svenska korvkulturen har en lång tradition och vår korvtillverkning startade redan 1907 med Oskar Lithells charkuteriverksamhet i Kumla. Än i dag är hantverksstolheten vår starkaste drivkraft och precis som Oskar är vi stolta över att erbjuda en en riktigt god korv gjord med omsorg och med ett bra innehåll.  

 

Våra olika korvar

Förutom vår populära varmkorv tillverkar vi flera andra korvar, som falukorv, grillkorv och wienerkorv. Korven är en favorit på såväl lunchrestauranger som i skolmatsalar, dessutom passar den vid nästan alla tillfällen: enkel att servera, ta med sig på utflykter eller njuta av till vardags och på kalas. Det finns många varianter att välja mellan.

Kokkorv/Wienerkorv

Kokkorv innefattar vanligtvis varmkorv och wienerkorv. Båda har skinn men särskiljer sig i smak och kvaliteet. 

  • Varmkorven är en smal korv som oftast görs av finmalt kött från gris eller kyckling och är milt smaksatt. En riktig klassiker i Norden som ofta serveras i korvbröd med senap och ketchup. Lithells egen Kumlakorv som lanserades under 1930-talet är föregångaren till dagens varmkorv.

  • Wienerkorven skapades i Wien i början av 1800-talet och har oftast har en högre köttmängd och mer kryddning av bland annat peppar och vitlök än varmkorven. Wienerkorven delar också Sverige i två tydliga läger -   de som kokar sin wienerkorv och de som steker den. Båda fungerar lika bra.

Grillkorv

Grillkorv är både tjocka och smala korvar som grillas eller steks. De finns med eller utan skinn och är antingen milt smaksatta som en klassisk tjock grillkorv eller mer kryddade som en chorizo

  • Klassiska grillkorvar är milda i smaken och oftast gjorda av gris, nöt eller kyckling. De finns i alla olika storlekar och former, och klassificeras ofta som tjock, smal eller skinnfri grillkorv.

  • Kryddade grillkorvar har mer kryddning och ger därför mer smak. Även de har olika utseende och form. Klassiska kryddkorvar är till exempel chorizo, kabanoss och salsiccia.

Falukorv/Middagskorv

  • Falukorven är en typiskt svensk produkt och ingår i många omtyckta vardagsklassiker; korv och makaroner, gratinerad falukorv och korvstroganoff för att bara nämna tre. Falukorv är namnskyddat sedan 1973 och för att få kallas falukorv måste vissa krav uppfyllas: specifika ingredenser måste ingå i en viss mängd, vissa andra får inte ingå etc.

  • Middagskorv är en liknande korv som falukorven men den följer inte de krav som ställs på falukorven; en middagskorv kan till exempel vara gjord av kycklingkött eller ha en fetthalt som inte ligger inom värdet för falukorv.  

 

Det här gör våra korvar extra goda

Hög kötthalt är inte alltid vinnaren. När vi utvecklad Lithells wienerkorv till exempel gav en kötthalt på 71% den i särklass godaste smaken.

Bra råvaror och viktiga tillsatser

Vi är extra noga med våra råvaror och sällsynt transparenta när det gäller korvarnas innehåll. Vi använder ett fåtal tillsatser som fyller viktiga funktioner för att kvalitetssäkra din korv.

Exempel

  • E 300 (Askorbinsyra) antioxidationsmedel som förhindrar härskning.

  • E 250 (Nitrit) konserveringsmedel som ger hållbarhet och stoppar bakterier som orsakar botulism.

  • E 450 (Fosfat) stabiliseringsmedel som ger bättre struktur till korven samt binder vätska för att minska urstekning.

Fri från allgergener

Nästan alla våra korvar är fria från gluten, laktos, mjölk-, soja-, ägg- och ärtprotein. Ett tryggt val för dig som är intolerant eller matallergiker. Här hittar du detaljerad information om all vår korv. 

 

Receptinspiration

Korv är gott som det är, du behöver inte göra dig till när du ska äta korv. En vurre i bröd, en halvspecial eller en luffare kommer du långt med. Trender kommer och går, men god husman består. Men vill du ändå ha lite inspiration till din korvmiddag så har vi massor korvrecept