LITHELLS ISTERBAND

Leif Johansson började sälja varor till butiker runt Eksjö, Småland redan 1964. Tillsammans med charkuteristen Bengt Eliasson skapade Leif kort därefter det populära varumärket Charkdelikatesser som under många år försett Sverige med småländsk husmanskost.

1976 började man samarbeta med Moheda Chark och deras isterband introducerades i Charkdelikatesser sortimentet. En succé. Det alspånsrökta, smakrika Istarbandet är än idag en omtyckt favorit.

Sedan 2022 är Charkdelikatesser Isterband en del av Lithells. Samma år tilldelas Lithells Gammaldags Isterband guldkvalitet i Chark SM - vilket vi är otroligt stolta över.

 

SMÅLÄNDSK DELIKATESS

Isterband är en delikatess med rötter i småland och hundraåriga anor. En lättrökt grovkornig korv med syrlig och mustig smak. 

Det är en typ av korv i vilken köttet blandas ut med gryn eller potatis och smaksätts med lök och kryddor innan den stoppas. Precis som man gör med grynkorv och stångkorv.

Ursprungligen fick korven sin syrliga smak genom att korvarna hängdes för att torka ovanför vedspisen. De i korven naturligt förekommande mjölksyrabakterierna förökade sig då och bidrog till den syrliga smaken. Idag tillsätts mjölksyra­bakterier för att skapa samma smak.

 

ETT MYSTERIUM

Trots att isterband är en vanlig korvsort som i dag är spridd långt utanför Smålands gränser så hittar man inte ordet "isterband" i Svenska Akademiens Ordbok.

"Isterband är ett mysterium. Den har aldrig dykt upp i alla gamla kok- och faktaböcker jag läst, jag har inte hittat någon om dess ursprung. Inte ens ordet finns med i svenska akademins ordbok! 

Edward Blom, mathistoriker och gastronom, i en intervju med Sveriges Radio

 

LITHELLS ISTERBAND

Lithells erbjuder en klassisk Småländskt Isterband, såklart gjord av svenskt kött. 

 

SERVERINGSTIPS

Isterbandet steks i panna eller tillagas i ugn på medelhög värme i 20 minuter innan servering. Den är jättegod tillsammans med dillstuvad potatis och rödbetor, kanske en klick grov skånsk senap. Förr var isterband ett givet inslag på såväl julbord som smörgåsbord, framförallt i södra Sverige. I dag är det en vardagsklassiker till lunch och middag i många hem.