Lithells blodpudding

Sveriges mest sålda blodpudding, det är inte så lite att vara kaxig över. Med sin karaktäristiska halvmåneform har Lithells blodpudding varit en favorit i våra svenska hem sedan början av 1960-talet då G.A. Carlsson startade produktionen under varumärket Gea’s. Vi ser fram emot många fler år tillsammans - trender kommer och går men god husman består.

 

En vardagshjälte

Blodpudding är nyttig, lätt att laga och dessutom väldigt god. I vårt sortiment hittar du Blodpudding Original, Blodpudding Original skivad, Blodpudding utan tillsatt socker och Blodpudding Glutenfri. Kolla in alla produkter. 

 

Fullproppad av järn

Blodpuddingen är otroligt järnrik. I Sverige är det ganska vanligt med järnbrist, vilket kan leda till trötthet och dåligt immunförsvar. Tur då att det är lätt avhjälpt. Det järn som kroppen enklast tar upp kallas hemjärn och finns rikligt i just blodpudding. Faktiskt får du i dig det dagliga behovet (15 mg för kvinnor i fertil ålder) från en halv portion blodpudding, 75 g. Rekommenderat dagligt intag för övriga vuxna är 9 mg. Läs gärna mer hos Livsmedelsverket.

 

Hur äter du din blodpudding?

Blodpuddingen blir godast om den skärs i tunna skivor och steks med smör i panna. Klassiska tillbehör är lingon, knaperstekt bacon, morötter och/eller äpple. Vi har även sett serveringar där blodpuddingen toppas med ett stekt ägg och lingon, serverats med vaniljglass och blåbär och som en blodpuddingsgratäng. Det är det fina med blodpudding, den är lätt att variera efter just ditt tycke och smak.

 

Är det skillnad på blodpudding och blodkorv?

Vår blodpudding innehåller bland annat fullkornsrågmjöl, kanel, lök och koriander, samt blod förstås. Vår skånska blodkorv är något sötare än blodpuddingen eftersom den även innehåller äpple och sirap samt är kryddad med russin. Precis som traditionell blodkorv ska vara.

 

"Knaprig utsida och len, ljummen insida, söt som socker. Serveras den med lingon får man dessutom en frisk syra och en härlig fruktighet. Enkel, genialisk, komplett."

Pelle Johansson, kock, ur Älskade blodpudding